Tämä on vanha versio dokumentista!


Pääomalaina

Pääomalaina on OYL 5 luvun 1 §:n mukaan laina, jolla on mm. muita velkoja huonompi etuoikeus yhtiön purkautuessa ja konkurssissa. Pääomalainan pääoma saadaan palauttaa ja sille saadaan maksaa korkoa vain vapaan oman pääoman puitteissa.

  • Pääomalainaa voidaan käyttää saneerauskeinona selvitystilan estämiseksi.
  • Toisena käyttötarkoituksena on yhtiön vakavaraisuuden parantaminen, mikä voidaan tarvittaessa toteuttaa pääomalainalla joustavammin kuin osakepääomasijoituksella.

Pääomalainan käyttö on näin ollen mahdollista myös pelkkänä rahoitusvälineenä, eikä vain saneerauskeinona selvitystilan uhatessa.

Uudistetussa osakeyhtiölaissa pääomalaina on määritelty oman pääoman eräksi. OYL 11 luvun 6 §:n mukaan pääomalaina merkitään saajayhtiön taseeseen erityiseksi eräksi omaan pääomaan. Oman pääoman luonnetta korostaa se, että pääomalainalle saadaan maksaa korkoa ja muuta hyvitystä vain yhtiön vapaan oman pääoman puitteissa.

Pääomalaina voidaan luokitella verotuksessa yleensä vieraaksi pääomaksi, koska pääomalaina perustuu velkasuhteeseen, eikä se tuota lainanantajalle osakasoikeuksia. Pääomalainalla voi tapauskohtaisesti tarkastellen olla oman pääoman piirteitä, mutta siitä huolimatta se on verotuksessa katsottava pääsääntöisesti vieraaksi pääomaksi.

Pääomalainaa käytetään usein maatilojen yhteisyrityksissä

  • Esimerkiksi yhteisnavetassa yhtiön kokonaispääoman tarve on 4 000 000 euroa (tontti, navetta, eläimet, koneet, käyttöpääoma). Yhtiö pääomitetaan niin, että osakkaat sijoittavat oman pääoman ehtoista rahoitusta 20 % (800 000 €) ja loput katetaan investointiavustuksella ja lainoilla.
  • Yhtiössä on 5 osakasta (3 maatilaa) ja osakkaat voivat pääomittaa yhtiötä eri tavalla. Tilan A kummatkin yrittäjät tulevat osakkaiksi ja pääomittavat yhtiötä 160 000 eurolla. He saavat yhtiön osakkeista kumpikin 10 %. Osakassopimuksessa sovitaan, että he sijoittavat osakepääomaan yhteensä 20 000 euroa (2 x 10 000 €), ja he myyvät karjan yhtiölle 90 000 euron kauppahinnalla 50.000 euroa he sijoittavat SVOP-rahastoon rahana.
  • Kun tämä maatila myy eläimet 90 000 euron kauppahinnalla, niin tämä muutetaan osakassopimuksen mukaan osakkaan myöntämäksi pääomalainaksi (maatila ei voi myöntää lainaa vaan sen omistajat myöntävät lainan). Tämä kauppa tuloutuu maatilan verotukseen (tuloverotus ja arvonlisäverotus) sinä vuonna, jona yhtiön saama lasku muutetaan pääomalainaksi, vaikka yhtiöltä ei tule rahaa (saatava muutettu lainaksi).

Tämä esimerkki kuvaa hyvin miksi tärkeää on tehdä jokaiselle maatilalle oma taloussuunnitelma (likwi), jossa selvitetetään mitä yhteisyritys tarkoittaa kunkin maatilan kohdalla. Taloussuunnitelmassa katsotaan miten maatilan talous toimii, ja kuinka suuri voi kunkin tilan pääomapanostus olla.

Toinen tärkesä asia on huolella laadittu osakassopimus, jossa määritellään maatilan ja yhtiön välinen liiketoiminta. Osakassopimuksessa on myös sovittava, että osakkaille maksetaan palkkaa tehdyn työmäärän mukaan. Vaikka tämäm esimerkin tilan yrittäjät omistavat yhtiöstä yhteensä 20 %, niin he voivat tehdä töitä määrällisesti eniten ja myös saada tämän työmäärän mukaista palkkaa.

Takaisin pääsivulle


Päivittäjän opas
Lataa itsellesi päivittäjän ohjekirja oheisesta linkistä. Klikkaa linkin päällä hiiren oikeaa ja valitse 'Tallenna nimellä'.